Informacje

Małgorzata Rozenek-Majdan i Aleksandra Gaw…

18-04-2024

Istotne wsparcie profilaktyki raka piersi w Polsce Małgorzata Rozenek-Majdan i Aleksandra Gawlas-Wilińska w gronie certyfikowanych ambasadorek inicjatywy „Różowy Patrol powered...

Czytaj więcej

Łączy nas pacjent

17-04-2024

Rzecznik Praw Pacjenta wspólnie z organizacjami pozarządowymi działającymi na rzecz pacjentów rozpoczyna realizację kolejnej edycji projektu ,,Łączy nas pacjent”. Celem...

Czytaj więcej

Wsparcie na piątkę z Botaniczną Piątką.

09-04-2024

W ostatnią niedzielę, 7 kwietnia, drużyna Onkocafe wystartowała w biegu na pięć kilometrów organizowanym w Ogrodzie Botanicznym w Powsinie. To już kolejny raz, gdy na linii startu bie...

Czytaj więcej

Akademia Pacjenta

29-03-2024

warsztaty  Akademia Pacjenta Serdecznie zapraszamy wszystkich pacjentów hematologicznych do udziału w Akademii Pacjenta organizowanej przez Fundację Carita. Pierwsze wydarzenie...

Czytaj więcej

Nowe możliwości leczenia w onkologii i hem…

25-03-2024

Anna Kupiecka, prezes Fundacji OnkoCafe – Razem Lepiej o nowych możliwościach leczenia w onkologii i hematoonkologii od 1 kwietnia 2024 r. Ministerstwo Zdrowia opublikowało obwieszcze...

Czytaj więcej

Nawigator Pacjenta

19-03-2024

Rzecznik Praw Pacjenta, Bartłomiej Chmielowiec, uruchomił platformę informacyjno-edukacyjną www.nawigatorpacjenta.rpp.gov.pl. Nawigator Pacjenta ułatwi Państwu zrozumienie funkcjonowan...

Czytaj więcej

TOP10 HEMATO: są cząsteczki, które od 1,5 …

06-03-2024

Warszawa, 6 marca 2024 r. TOP10 HEMATO: są cząsteczki, które od 1,5 roku wciąż czekają na refundację Już blisko 1,5 roku temu Modern Healthcare Institute ogłosił listę TOP10 HEMATO...

Czytaj więcej

Tydzień Wiedzy o Półpaścu

22-02-2024

Nadchodzi Europejski Tydzień Wiedzy o Półpaścu W najbliższy poniedziałek rozpoczną się obchody Europejskiego Tygodnia Wiedzy o Półpaścu. Celem tej inicjatywy jest zwróc...

Czytaj więcej

Zindywidualizowane podejście i diagnostyka…

06-02-2024

Zindywidualizowane podejście i diagnostyka molekularna czyli przyszłość, a nawet teraźniejszość leczenia raka endometrium Wskaźnik śmiertelności polskich pacjentek chorujących na raka endo...

Czytaj więcej

Terapia szyta na miarę - nowy trend w onko…

16-01-2024

Terapia celowana, terapia ukierunkowana molekularnie, terapia personalizowana to pojęcia, które pacjenci chorujący na raka coraz częściej słyszą z ust swoich lekarzy. Co one właściwie...

Czytaj więcej

Kobiety kontra rak piersi. Różowy Patrol z…

27-12-2023

Dzięki edukacji i szkoleniom z samobadania piersi, prowadzonym przez Ambasadorki Klubów „Różowego Patrolu" z Fundacji OnkoCafe-Razem Lepiej, coraz więcej Polek ma szansę ...

Czytaj więcej

#pacjencipacjentom - przedświąteczne rozda…

21-12-2023

#pacjencipacjentom czyli przedświąteczne rozdawanie pierników! To już 9 edycja przeświątecznej akcji #pacjencipacjentom, podczas której rozdajemy pierniczki w szpitalach. Pa...

Czytaj więcej

Rak prostaty: systemowy cel to kryteria re…

29-11-2023

Rak prostaty: systemowy cel to kryteria refundacyjne bliższe wytycznym naukowym W Polsce każdego roku notuje się 20 tys. nowych przypadków raka prostaty. To obecnie najczęstszy now...

Czytaj więcej

Badania przesiewowe w kierunku raka płuca …

23-11-2023

Warszawa, 23 listopada 2023 r. Badania przesiewowe w kierunku raka płuca – postępowanie, które może uratować życie Co   roku   ponad   23 &...

Czytaj więcej

Spotkanie dla pacjentów z rakiem prostaty

17-11-2023

"Serdecznie zapraszamy na spotkanie edukacyjne dotyczące raka prostaty organizowane przez Fundację Onkocafe - Razem Lepiej. Spotkanie dedykowane jest w szczególności dla pacjent&oacut...

Czytaj więcej

Zaproszenie na cykl spotkań ONKOLOGIA JUTR…

08-11-2023

Jako członek Ogólnopolskiej Federacji Onkologicznej chcielibyśmy serdecznie zaprosić wszystkie organizacje pacjentów oraz pacjentów niezrzeszonych na cykl spotkań pt. ON...

Czytaj więcej

Webinar i spotkanie dla pacjentek z rakiem…

12-10-2023

Jak rozpoznać, jak diagnozować oraz jak leczyć raka trzonu macicy? Kto znajduje się w grupie ryzyka? Co zrobić, gdy już dowiemy się o chorobie? O tym i innych kwestiach związanych z rakiem e...

Czytaj więcej

Wyjątkowy projekt edukacyjny Różowy Patrol…

05-10-2023

Kobiety, które ratują zdrowie i życie innych kobiet www.rozowypatrol.pl Wyjątkowy projekt edukacyjny „Różowy Patrol” – marka Gliss wspiera nową odsłonę ...

Czytaj więcej

Thai Wok wspiera Onkocafe

02-10-2023

Rozpoczynamy różowy październik! W tym roku Thai Wok zdecydowali się wspomóc naszą fundację i przekazać 10% ze sprzedaży swojej różowej lemoniady, stworzonej specjaln...

Czytaj więcej

Rozpoczynamy 4. edycję kampanii #ThinkPink…

02-10-2023

Rozpoczynamy 4. edycję kampanii #ThinkPink! Razem firmą Foodwell i Ewą Chodakowską oraz innymi partnerami rozpoczynamy naszą coroczną, październikową akcję #ThinkPink. Wpisuje się ona &bdqu...

Czytaj więcej

Różowy Październik z BeDiet

02-10-2023

W ramach różowego października firma BeDiet wraz z Ewą Chodakowską stworzyła akcję promocyjną, dzięki której nasza fundacja otrzyma aż 10% ze sprzedaży każdej diety. Wystarczy...

Czytaj więcej

ŁATWIEJ POKONAĆ RAKA, GDY DZIAŁAMY RAZEM. …

02-10-2023

ŁATWIEJ POKONAĆ RAKA, GDY DZIAŁAMY RAZEM. „POWER OF COMMUNITY 2024” Każdy sposób, by zmotywować kobiety do systematycznego badania piersi jest dobry. A jeszcze lepiej, ...

Czytaj więcej

HematoKoalicja: Podsumowanie spotkania dla…

18-09-2023

HematoKoalicja: Podsumowanie spotkania dla pacjentów z okazji Światowego Dnia Wiedzy o Chłoniakach Potrzeby i doświadczenia pacjentów chorych na chłoniaki, rola wsparcia psy...

Czytaj więcej

Europejski dzień prostaty - chirurgia robo…

15-09-2023

Chirurgia robotowa w leczeniu raka prostaty Zabieg chirurgiczny wykonywany w asyście robota chirurgicznego może przynieść pacjentowi korzyści, ponieważ pozwala na wyższą dokładność zabieg...

Czytaj więcej

Światowy Dzień Raka Płuca

01-08-2023

Światowy Dzień Raka Płuca 1 sierpnia obchodzimy Światowy Dzień Raka Płuca. Raka, który jest obecnie najczęstszą przyczyną zgonów z powodu nowotworu w Polsce. Co roku rozpozna...

Czytaj więcej

Rak endometrium: znaczenie i dostępność ch…

30-06-2023

Obecnie choroby nowotworowe stanowią bardzo poważny problem. Zachorowalność rośnie, ale wraz z rozwojem medycyny pojawiają się nowe opcje terapeutyczne, które są nadzieją na zmniejsze...

Czytaj więcej

HematoKoalicja z okazji Dnia Walki z Nowot…

29-05-2023

HematoKoalicja z okazji Dnia Walki z Nowotworami Krwi – polscy pacjenci czekają na zmiany w dostępie do leczenia W niedzielę 28 maja obchodziliśmy Światowy Dzień Walki z Nowotworami K...

Czytaj więcej

Podcast o wartości pomagania i wspierania …

29-05-2023

Pomagamy pacjentom onkologicznym i ich bliskim. Stąd wiemy, że to co jest ważne dla placówek ochrony zdrowia często nie jest ważne dla pacjentów, którzy mają inne poczuc...

Czytaj więcej

Nowotwory BRCA - zależne, dlaczego ich nie…

15-05-2023

Nowotwory BRCA-zależne to wbrew powszechnej opinii nie tylko rak piersi czy rak jajnika, ale również rak prostaty i rak trzustki. Mimo stosunkowo szerokich możliwości zlecania i finan...

Czytaj więcej

Nadal potrzebujemy przyspieszenia w zapewn…

11-05-2023

 Od 1 maja obowiązuje nowe obwieszczenie refundacyjne. Na listę leków refundowanych minister zdrowia wpisał kolejne cząsteczki stosowane w onkologii. To kontynuacja pozytywnego t...

Czytaj więcej

Nowotwory ginekologiczne - jak przezwycięż…

24-04-2023

Co zrobić aby Polki nie umierały z powodu nowotworów ginekologicznych? Jak poprawić opiekę w tym obszarze? Jakie wyzwania stoją przed ginekologią onkologiczną w Polsce? O ty...

Czytaj więcej

Nasze działania na rzecz pacjentek z rakie…

12-04-2023

Polska jest jednym z nielicznych krajów Unii Europejskiej, w którym śmiertelność z powodu raka endometrium od kilku lat rośnie. Diagnozę tego nowotworu co roku słyszy kilka tys...

Czytaj więcej

Kongres Rzecznicy Zdrowia 2023

30-03-2023

Kongres Rzecznicy Zdrowia 2023 – wspólnie dla zmian w systemie ochrony zdrowia  Dwa dni pogłębionych dyskusji nad zmianami w ochronie zdrowia oraz szkolenia dla ...

Czytaj więcej

Znaczenie dostępu do profilaktyki chorób z…

21-03-2023

Jak twierdzą eksperci, COVID-19 stał się chorobą przede wszystkim osób z upośledzeniem odporności. Co więcej, pacjenci immunoniekompetentni są również szczególnie naraże...

Czytaj więcej

Webinar: Rak trzonu macicy - co każda pacj…

17-03-2023

Serdecznie zapraszamy pacjentki oraz opiekunów na webinar "Rak trzonu macicy (endometrium). Co każda pacjentka powinna wiedzieć?"   Webinar odbędzie się 30 marca (czwartek) o g...

Czytaj więcej

Najpilniejsze potrzeby polskich pacjentek …

07-03-2023

W związku z nadchodzącym Międzynarodowym Dniem Kobiet podsumowaliśmy ostatnie wydarzenia oraz wskazaliśmy na najpilniejsze potrzeby w obszarze nowotworów, które najczęściej dot...

Czytaj więcej

Każdy z nas spotkał się z Piramidą Zdrowego Żywienia. Zakłada ona podział żywności na zróżnicowane wielkościowo grupy, u której podstawy od pewnego czasu leży aktywność fizyczna. Na przestrzeni lat, w związku z prowadzonymi badaniami, doczekała się wielu zmian, a 2 czerwca 2011 roku, zniknęła w USA.

W Polsce funkcjonuje po dzień dzisiejszy. Trochę w innej formie, ale ma się dobrze. Lecz dziś nie o tym. Przyjrzyjmy się w jaki sposób piramida powstała, ewoluowała i na końcu przekształciła się w talerz.

Basic Seven ? Podstawowa Siódemka - 1916?1940

USDA - Basic 7 Food GroupsPo pierwszej wojnie światowej Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) opracował pierwsze zasady prawidłowego odżywiania się. Zalecenia odnosiły się do 7 grup produktów spożywczych (Basic Seven):

  • grupa pierwsza ? zielone i żółte warzywa, które powinny być spożywane na surowo, lub gotowane, przechowywane jako mrożonki lub puszkowane,
  • grupa druga ? pomarańcze, pomidory, grejpfruty i zielone sałaty,
  • grupa trzecia ? ziemniaki i inne warzywa oraz owoce ? surowe, suszone, gotowane, mrożone lub puszkowane,
  • grupa czwarta ? mleko i produkty mleczne ? płynne, suszone oraz w postaci serów,
  • grupa piąta ? mięso, drób, ryby czy jaja, suszona fasola, groszek, orzechy, masło orzechowe,
  • grupa szósta ? chleb, mąka, zboża, jako produkty pełnoziarniste,
  • grupa siódma ? masło i margaryna pełnotłusta,

Pod kołem, które graficznie przedstawia te grupy, umieszczono zdanie które mówi, że stanowią one bazę dobrego odżywiania się i oczywiście oprócz nich naszą dietę można wzbogacać o inne produkty.

Tak naprawdę, iskrą do powstania tych grup była chęć wypracowania standardów żywieniowych, gdy wprowadzono reglamentację towarów. podczas drugiej wojny światowej.
 

Basic Four - Podstawowa Czwórka - 1956?1992

USDA - Basic 4 Food GroupsAmerykański Departament Rolnictwa wdrożył program o nazwie Basic Four, czyli Podstawowa Czwórka. Podział produktów został uproszczony do czterech grup:

  • Owoce i warzywa ? gdzie zarekomendowano jako najodpowiedniejsze te, które zawierały witaminę C i A oraz były doskonałym źródłem błonnika. Ciemnozielone i ciemnożółte były tym, co każdy jeść powinien każdego dnia.
  • Mleko ? jako źródło wapnia, fosforu, białka, ryboflawin oraz witamin z grup A i D. Wskazywano, że lody, sery, mrożone mleko mogło czasem zastępować mleko.
  • Mięso ? doskonale jako źródło białka, żelaza i witamin grupy B. Ta grupa zawierała także drób, ryby, jaja, fasolę, groszek i masło orzechowe.
  • Zboża i pieczywo ? pełnoziarniste idealne jako dostarczyciel żelaza, witamin, węglowodanów i witamin grupy B, także białka i błonnika. W skład tej grupy wchodziły zboża, pieczywo, mąkę kukurydzianą, makaron, ryż.

?Inne pokarmy? miały dopełniać posiłki i polepszać apetyt. Wśród nich wyróżniono masło, margarynę, sosy sałatkowe, olej, galaretki i syropy.

Podstawowa czwórka opisana w przewodniku była szeroko wykorzystywana w programach kierowanych do uczniów w latach 1970-1980.
 

Food Guide Pyramid - Piramida Zdrowego Żywienia 1992-2005

usda foodPiramidW 1992 roku powstała Piramida Zdrowego Żywienia, która przedstawiała w sposób obrazowy wzorcową, dzienną rację pokarmową, jaką należy spożywać. Największa grupę stanowiły produkty, których głównym składnikiem były węglowodany złożone, czyli wytworzone ze zboża. Nacisk położony został na produkty z mąk razowych, bogate w błonnik, ciemny ryż, kasze i makarony pełnoziarniste. Powyżej nich umieszczone zostały warzywa i owoce. Przy czym zalecało się spożycie większej ilości warzyw niż owoców. Powyżej tej grupy znajdowały się przetwory mleczne, bogate w wapń i białko. Kolejną grupę stanowiły ryby, mięso i nasiona roślin strączkowych, czyli produkty również bogate w białko. Na szczycie piramidy umieszczono tłuszcze. A naszą uwagę powinny były przykuć oleje roślinne, miękkie margaryny, oliwa z oliwek oraz orzechy.

Piramida miała za zadanie wyrazić zalecane porcje z każdej grupy żywności, które nie były ujęte w poprzednich opracowaniach. Dodatkowo wewnątrz każdej grupy pokazano ukryte zawartości tłuszczu i cukru.
 

Piramida Willeta ? 2001-2011

willet piramidPraktycznie, niemal od razu, Piramida Zdrowego Żywienia została skutecznie poddana krytyce przez Waltera C. Willeta. Zaproponował on własną piramidę. Jej podstawę oprócz ćwiczeń fizycznych i kontroli wagi ciała, tak naprawdę stanowiła dieta wegańska. Co ciekawe, Willet wykorzystał przedstawione 8 kwietnia 1991 roku, przez amerykański Komitet Lekarzy Odpowiedzialnej Medycyny - Cztery Nowe Grupy Pokarmowe ? zboża, rośliny strączkowe, warzywa i owoce.

Łatwo zauważyć że mięso już nie było na tym samym "poziomie" co ziarna zbóż, warzywa czy owoce. Zauważyć dało się, że nie wszystkie tłuszcze są ?złe?. Wielonienasycone, których źródłem są ryby czy owoce morza oraz oleje roślinne, jak oliwa, soja, kukurydza, czy słonecznik i orzechy były wskazane. Należało za to ograniczyć spożycie masła, czerwonego mięsa, serów i mleka.

Ten model wyraźnie mówił, że wiele węglowodanów złożonych jest złych (szybka przemiana w glukozę) ? ziemniaki i białe pieczywo; że
tłuszcze nasycone są złe (masło, mleko, ser, tłuste mięso, olej palmowy, kokosowy, wyroby cukiernicze); że przetworzone produkty z pełnego ziarna są złe (białe pieczywo, ryż), a zdrowe są zielono-listne warzywa i owoce, należy zamienić czerwone mięso na białe a uważać na mleko i produkty mleczne.
 

MyPiramid - Moja Piramida - 2005?2011

USDA - MypiramidW 2005 roku w USDA opublikowano zasady prawidłowego żywienia w podręczniku 2005 Dietary Guidelines for Americans, który zawierał dzienne dawki pożywienia podzielone na 12 poziomów kaloryczności.

Jako uaktualnienie do Piramidy Zdrowego Żywienia z 1992 roku stworzono MyPiramid. W tej piramidzie zwrócono przede wszystkim uwagę na aktywność fizyczną, która powinna być nieodłącznym elementem stylu życia. 6 rożnych kolorów reprezentowało 6 grup produktów a szerokość promieni piramidy odwzorowywała proporcje w spożyciu tychże. Hasłem przewodnim piramidy stało się zdanie ?Steps to a healtier you? tłumaczone jako ?kroki do poprawy Twojego zdrowia?.

W MyPiramid zwrócono już uwagę na obniżenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów typu ?trans? oraz cholesterolu. Zwrócono też uwagę na zapotrzebowanie na witaminy, błonnik, składniki mineralne, które w zwykłej, codziennej diecie są spożywane w poziomie niewystarczającym.

W nowym podręczniku, zwrócono uwagę, że diety wegańskie, wegetariańskie, które są oparte wyłącznie na pokarmach roślinnych są niekorzystne ze zdrowotnego punktu widzenia, a szczególnie dla dzieci i młodzieży. To było jedno ze spostrzeżeń płynące z analizy Piramidy Willeta.
 

MyPlate - Mój Talerz - 2011

USDA - MyPlateWraz z wydaniem w 2010 roku nowego Przewodnika Prawidłowego Żywienia dla Amerykanów opracowano nowy graficznie projekt. Przedrostek ?My? pozostał jako kontynuacja spersonalizowanego przesłania z MyPiramid, skierowany zarówno do osób z nadwagą, otyłością, wegetarian, oraz także tych którzy jedzą mięso i jego przetwory.

Ten przewodnik poprawnego odżywiania dzielił proporcje posiłku w całkiem nowy sposób. Wyróżniono 5 grup pokarmowych na które składać powinna się dieta człowieka. Pierwszą grupę stanowiły produkty pełnoziarniste (30%), kolejne 30% - warzywa, 20% białka i kolejne 20% owoce. W mniejszym kręgu obok talerza znalazło się miejsce na produkty mleczne (ale niskotłuszczowe lub beztłuszczowe mleko czy jogurt).

MyPlate uzupełniony został dodatkowymi zaleceniami, miedzy innymi takimi:
  • połowę twojego talerza powinny stanowić warzywa i owoce,
  • przełącz się na 1% lub beztłuszczowe mleko,
  • jedz połowę produktów ziarnistych w postaci naturalnej, nieprzetworzonej,
  • skup się na owocach,
  • jedz pożywienie bogate w wapń.
 

Podsumowanie

Jak widać na przytoczonych przykładach, na przestrzeni lat zasady prawidłowego żywienia zmieniały się. Spowodowane to było poszerzaniem wiadomości na temat pokarmu, życia człowieka, jego aktywności i zmianie trybu życia. Na zalecenia żywieniowe miały także wpływ wojny, rozwój przemysłu, polityka. Obecnie bardzo dużą wagę poświęca się aktywności fizycznej, zwraca się uwagę na produkty nieprzetworzone, jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Wśród piramid zauważyć można rozdzielanie produktów stanowiących jedna grupę produktów ( tłuszcze, mięsa czy produkty zbożowe).
Upraszczanie schematów żywieniowych z przesyconej informacjami piramidy z 1992 roku do prostego talerza, symbolizującego posiłek, świadczy o tym, że mamy coraz mniej czasu na analizowanie tego co jemy. Najważniejsze jest jednak, aby w codziennym odżywianiu zachowywać proporcje. Połowę naszych posiłków powinny stanowić warzywa i owoce, uzupełniane o białka i produkty pełnoziarniste. Ważne jest przy tym pamiętanie o aktywności fizycznej.

źródła:
1. http://www.izz.waw.pl, Instytut Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła
2. Piramida żywienia ? wczoraj i dziś 2011, 92(1):20-24
3. A Brief History of USDA Food Guides
4. http://www.choosemyplate.gov

OFOFundacja Onkocafe jest jednym z członków załozycieli Ogólnopolskiej Federacji Onkologicznej

OFOFundacja Onkocafe jest członkiem Rady Programowej Akademii PACJENCI.PRO

Pomagają nam

stra.fw bayer magodent.fw advalue magodent.fw novartis fakraczki.fw osobyprywatne.fw crosfit               

Współpracujemy

pozdrowie.fw pkopd.fw pkopd.fw pkopd.fwpkopd.fwpkopd.fwpkopd.fwaaa.fwalivia.fwfpzycie.fwinstytut.fwkidl.fwmagodent.fwrak n roll.fwb-life 

Zapisz